Wat is shiatsu massage therapie?

Shiatsu is een aangename massage door middel van druk en strekkingen. Het is een Japanse geneeskundige traditie, met als doel het zelfgenezend vermogen van het lichaam te versterken. Dat gebeurt door middel van druk en strekkingen. Met de duimen, handen of knieën wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam. Je zit of ligt op je rug, zij of buik.

Ki en meridianen

Bij Shiatsu wordt de levensenergie – ook wel Ki genoemd – wordt uitgenodigd in beweging te komen. Door middel van druk en strekkingen wordt de Ki gebalanceerd wat zorgt voor een optimaal welbevinden. Onze Ki stroomt via een netwerk van energiebanen door ons lichaam. Dit worden ook wel meridianen genoemd. 

Als de Ki overal rijkelijk stroomt voelen we ons goed. Ons lichaam is dan ook het best in staat om ongemak, pijn of klachten zelf op te lossen. Door shiatsu neemt het zelfgenezend vermogen van het lichaam toe.

Ook zorgt shiatsu voor verbinding met je lichaam. Door omstandigheden kan het zijn dat het lichaam niet meer optimaal werkt. Door drukte en veel informatie ben je bijvoorbeeld vooral gefocust op je hoofd en ben je minder bewust van andere lichaamsdelen. Door de behandelingen activeer je het lichaamsbewustzijn.

Shiatsu doe je waarschijnlijk al!

Intuïtief doen we waarschijnlijk allemaal aan shiatsu. We wrijven over een zere plek. We troosten iemand door op zijn of haar bovenrug (kalmerend gebied) te wrijven. Als we het koud hebben wrijven we over onze armen, waarmee we ons lijf (onbewust) vragen zich aan te passen aan de temperatuur. Kinderen wrijven in hun ogen als ze moe zijn en raken daarmee het punt om nog even wakker te kunnen blijven. Kortom: er zijn talloze voorbeelden te noemen in ons dagelijks leven. Vaak zijn we vergeten hoe we ons lichaam zelf ‘aan’ kunnen zetten. Via shiatsu help ik je daarbij.

Zen Shiatsu

Ik ben opgeleid tot Zen Shiatsu therapeut. Deze stijl is ontwikkeld door Shizuto Masunaga. In deze stijl wordt de hele baan van meridianen behandeld. Ook is de samenwerking tussen de twee handen uniek. Zen Shiatsu ® is een gedeponeerd handelsmerk sinds 1996.